СУП закликає депутатів відтермінувати запровадження ринку електроенергії через суттєві ризики
СУП закликає депутатів відтермінувати запровадження ринку електроенергії через суттєві ризики
13 червня 2019

З 1 липня має вступити в силу Закон України «Про ринок електричної енергії». Його метою є запуск конкурентних механізмів функціонування ринку електричної енергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії.
Спілка українських підприємців виступає за вільну конкуренцію в усіх галузях бізнесу, тож вітає такий крок. Водночас, наша організація вбачає суттєві ризики впровадження ринку електроенергії з наступного місяця, оскільки на сьогодні:

1) не прийнято необхідних нормативно-правових актів для імплементації Закону;
2) не врегульовано взаємовідносини між учасниками ринку щодо комерційного обліку електроенергії;
3) не ліквідовано перехресне субсидування побутових споживачів промисловими споживачами;
4) не зрозумілою є вартість електроенергії для суб’єктів господарювання.

Натомість у ВРУ зареєстрований проект закону від 10.06.2019 року № 10376 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо запровадження нового ринку електричної енергії», який відтермінує запуск ринку на один рік. Ухвалення відповідного документу дозволить нівелювати викладені ризики, що можуть виникнути в умовах запровадження ринку без попередньо проведеної підготовчої роботи. СУП закликає депутатів підтримати відповідний законопроект і прийняти його за основу та в цілому до кінця цього місяця.

Ще новини