Нацбанк остаточно підтвердив можливість відмови від Книги обліку розрахункових операцій
Нацбанк остаточно підтвердив можливість відмови від Книги обліку розрахункових операцій
07 червня 2019

Ви все ще ведете КОРО? Досить!

12 лютого НБУ ухвалив надзвичайно важливе рішення для бізнесу - вніс зміни до Постанови №148, якою затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Зокрема, регулятор надав можливість оприбутковувати готівку в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) без ведення касової книги.

Фактично зміни в Постанові дозволили скасувати норми про обов’язкове ведення Книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та необхідність вклеювати фіскальні звітні чеки. Ці зміни мали на меті також спростити документування операцій оприбуткування готівки та зменшити податковий тиск на бізнес. Водночас, підприємці не поспішали відмовлятись від КОРО з посиланням на «доволі розпливчасті формулювання в документі» щодо того, чи є зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного пунктом 44.3 статті 44 Податкового кодексу України достатнім для оприбуткування готівки.

Для уникнення ризику потрапити в законодавчу колізію, бізнес продовжив вести облік оприбуткування готівки в КОРО, вклеювати вручну квитанції, звіти і т.д.
Спілка українських підприємців вирішила дослідити відповідне питання та звернулася за роз’ясненнями до Державної служби України та Національного банку України. Так, на сьогодні СУП вже отримала підтвердження ДФС щодо можливості відмови від КОРО, проте з уточненням, що «ґрунтовну відповідь» надати може лише НБУ.
У свою чергу, Нацбанк остаточно підтвердив позицію ДФС та зазначив наступне:

«У разі не ведення касової книги та не використання КОРО відокремленим підрозділом, забезпечення щоденного зберігання щоденних фіскальних звітних чеків  (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного пунктом 44.3 ст. 44 Податкового кодексу України, є достатнім для оприбуткування готівки».

Вітаємо наших підприємців з можливістю відмовитися від ще одного застарілого паперового атавізму та прискорити перехід на електронний документообіг!
 

Ще новини